Krönika

Hejsan, här tänkte jag publicera olika krönikor skrivna av diverse inbitna styrkelyftare/styrketränande.

Är det någon som vill ha något publicerat här så hojta till, det är ett fint forum med många läsare att nå ut sitt budskap.

 

KRÖNIKA 1 , Skriven av Jens Mogren.

 

Varför lyfta tungt om man vill bli stark?

"Så fort man pratar med folk om att man styrketränar så får man ganska omgående samma jävla fråga: ”hur mycket tar’u i bänkpress r’å?” Förmodligen ställer man precis samma fråga till andra man träffar på gymmet själv. Just bänkpress är en övning som just för syns skull är lite mäktig att vara stark i eftersom frågan är så förekommande."

Ja hur ska man då göra för att bli stark i bänkpress? Det finns nog lika många svar och lösningar på den frågan som det finns lyftare runtom i världen. Det är helt enkelt individuellt. Man får prova sig fram, och det är precis det jag har gjort, i 22 år.

Historik: Mitt första bänklyft brände jag av när jag var 14 år gammal och brorsan hade ett gym nere i postens gamla lokaler där bågskyttet idag håller till, resultatet blev hela 40 kilo baserat på min kroppsvikt på monstuöst tunga 51 kilo! Men biten, det blev jag, omgående! Så det blev till att köra bänkpress så fort chansen gavs. Nästa kliv i livet var när jag var 18 år gammal, vägde även nu under 60 kilo och pressade 90 kilo hemma i mitt pojkrum där jag såklart hade en egen bänkpress placerad. Det riktiga klivet, starten på karriären var nog trots allt när jag började träna ordentligt, kroppsvikten skjöt iväg liksom styrkan, 100 kilosstrecket krossades. Sedan dess har bänkpress alltid varit min stora passion, jag har studerat tekniken, utövat otalet olika träningsprogram, undervisat lyftare som håller till i elitserien idag, utbildat mig till domare och dömt distriktsmästerskapen i just bänkpress.

När det gäller den tekniska biten så snappar jag upp allt som verkar intressant sen provar jag allt detta på mig själv för att se om det var bra eller dåligt. Likaså olika träningsupplägg som man läser om i alla dessa miljoner olika tidningar som utlovar otroliga prestationer bara man följer just deras program och teknik.

Det är efter år av testande som jag kommit fram till min lösning på den stora frågan, hur fan blir jag stark??

Svaret är tämligen enkelt på rak arm, lyft TUNGT, lyft OFTA, lyft SMART!

 

Så, hur ofta? : -Ja, helst 2 gånger per vecka i varierad form, men faktum kvarstår, du måste lära kroppen att bli stark, du måste låta kroppen få bli stark, få ett muskelminne och helt enkelt överarbeta dig själv i korta perioder, vilan man får emellan är fullt tillräcklig.

 

Så, hur tungt? - Ja, det beror på. Är man i en "off-season" så kan man köra mer highreps på lägre vikt för att syra igenom kroppen och slipa på tekniken, men avvägningen är väldigt viktig här, lyfter du för lätt så ger det absolut ingenting i andra änden, man blir bara seg, trött och uttråkad och defenitivt inte starkare. Jag brukar snitta reps på 6or off-season och 2-3 on-season. Alltid, ALLTID stegar upp emot ett tänkt max för dagen i samband med uppvärmningen. Sen jobbar jag mycket med klossar för att få med alla lägen i ett bänkpresslyft, också här med varierad vikt beroende på om man är i en on eller off-season.

Jag tycker att i bänkpress så ska inga set överstiga 6 rep, då är vikten för lätt och det ger inget i slutänden.

Sen jobbar man mycket med % av RM, vilket betyder att man ska jobba på en viss procent av dagens maximala tyngd. Detta varierar som tur är för jag personligen hatar redan i förväg bestämda slutvikter som dessutom bestämmer vilken vikt man ska jobba på, det hämmar i slutänden all typ av utveckling, thats it!

Ska man köra highreps så kan man göra det i samtliga alternativa övningar såsom tex, smalbänk, floorpress, hantelpress, deadpress osv osv. ALDRIG i själva bänkpressen.

Det finns en devis i mitt bakhuvud som alltid har ekat: "Lyft tungt, bli stark, lyft ofta, bli ännu starkare, lyft många och bli uthållig, uthållighet är inget att ha i styrkelyft så lyft inte många"

 

Så, hur smart? -Ja, den här frågan är också enkel att svara på, lyft inte tungt om du känner dig sliten, känner av någon skada eller inte är frisk. Då är det bättre att ta sig an några alternativa övningar den dagen istället. Att man lyfter tungt i bänkpress innebär per faktum inte att man maxar varenda jäkla dag utan man har en uttänkt idé och man går ganska högt i sin prestation utan att riskera sin hälsa och kropp.

Man ska dessutom tänka på att särskilja styrkelyft med styrketräning, går man för fullt i båda så är risken större att man sliter ut sig och då kan det vara lätt att beskylla bänkpressen för det när det i själva verket kan vara tvärtom eller en dålig mix av båda.

Så man måste gentligen bestämma sig, vill jag satsa på styrkelyft så måste jag träna specifikt just för det för att kroppen ska bli så hel, stark och bra som möjligt. Vill man syssla med styrketräning rent generellt så ska man inte förvänta sig några oerhörda resultat i styrkelyft. simple as that!

Så låt mig ta ett kort exempel: Olle vill bli stark i bänk, bara BÄNK! Då ska olle se till att träna bänk 2 gånger i veckan och sen komplettera med triceps, rygg och axlar. Mycket press och dragövningar. Ta bort mycket av övrig träning för att spara på kroppen.

 

Så till sist vill jag bara säga att man ska hålla sig till ett mål, träna för det målet och förstå vad man håller på med och varför man håller på. Inte mixtra och krångla och tro att allt som står i alla dessa tidningar är bäst och till sist blir allt bara en gröt och man har klippkort hos sjukgymnasten.

Är man en tävlande i styrkelyft så har man oftast en hel årskalender klar så man vet precis när det är on och off-season, väldigt viktigt att man övertränar och gör det tungt ca 8-9 veckor innan tävling. Under off-season så ska man naturligtvis träna på ett helt annat sätt.

 

Jag anser mig inte vara bäst, jag anser mig ha väldigt bra koll på ämnet bänkpress, ett ämne som jag som sagt studerat i 22 års tid.

 

// Jens Mogren